Offboarding i skolans värld

På studentdagen svor han på att aldrig sätta sin fot i en skola igen. 25 år senare har han knappt spenderat en enda vardag utanför skolans värld. Björn Wallqvist är matematikläraren som blev rektor, och avhopparen som blev återvändare.

"Att återvända är som att besöka en gammal vän"

Björn Wallqvist

Vårens första starka solstrålar lyser över Hammarby Sjöstad i Stockholm. I Bergstrands lokaler skäller ägarens dalmatiner, i hopp om att få hälsa. Här sitter staben bakom yrkesutbildningarna som årligen examinerar cirka 1 000 elever. 

För några år sedan sjösatte Bergstrands en digital onboardingprocess. Manuella rutiner automatiserades och det tillkom en så kallad preboarding – en process som guidar nyanställd och rekryterande chef mellan anställning och startdag.  

Onboardingen visade snabbt fina resultat; 100 procent av nyanställda säger sig ha fått ett fint första intryck, närmare nio av tio har fått stöd av en fadder och lojalitetsgraden – som mäts via det globala indexet Net Promoter Score – ligger på nivåer jämförbara med Google och andra internationella organisationer kända för att investera tungt i sin interna kultur. 

Chefen säkrar det sista intrycket 

Att därför bygga på onboardingen med en digital offboarding låg nära till hands och processen lanserades för cirka ett år sedan.  

När en anställd säger upp sig, eller sägs upp, startas därför en automatiserad process som guidar medarbetare och chef under den sista tiden tillsammans. Processen tar dem igenom hur ett bra avslutssamtal genomförs, påminner om att plocka bort IT-accesser och vägleder kring rutiner som exempelvis avskedsgåva. Men processen ger också stort utrymme för chefen att skapa en unik och individanpassad upplevelse och sista tid i bolaget.  

Björn Wallqvist historia på Bergstrands hade börjat som matematiklärare och skulle avslutas som rektor efter att ha lett en skola under Coronapandemins utmanande år.  

-       Det hade varit ett tufft år med byte av skola och Covid så jag sa upp mig.

-       Jag fick en fantastisk avskedslunch som jag minns med värme. Många roliga anekdoter och minnen kom tillbaka genom de tal som hölls. Det var verkligen fint arrangerat av min chef. 

Björn fick därefter jobb inom en ledande skolkoncern men kom på sig själv sakna nyttan som yrkesprogrammen erbjuder eleverna. Efter tre år var han tillbaka på Bergstrands. 

Hög lojalitet även i offboardingen 

Utvärderingarna visar att Bergstrands offboardees känner hög lojalitet för arbetsgivaren även i slutet av anställningen – det gäller även de som inte kan tänka sig återvända i framtiden. 

Att återvända till en arbetsgivare är däremot inte ovanligt. Hela 20 procent av de som lämnade sin anställning under pandemin har gått tillbaka till sina gamla arbetsgivare (Harvard Business Review). Det finns såklart många fördelar med återvändare – de har en kort så kallad ”time to speed” och ett redan upparbetat internt nätverk. Dessutom kan de komma tillbaka med ny kompetens från andra arbetsgivare. Att säkra det sista intrycket med en väl genomtänkt offboardingprocess ökar chanserna för att eftertraktade avhoppare också återvänder. 

När Björn förra året återvände till sin före detta arbetsgivare förklarar han det som att besöka en gammal vän: 

-       Man är van vid varandra och mycket tar vid där man avslutat. Det kändes inte som att det fanns någon startsträcka då de flesta relationer redan var på plats. Jag kom igång i mitt arbete snabbare än någonsin kunnat hoppats vilket var skönt. 

Vill du bygga en skräddarsydd offboardingprocess?

Kontakta oss för att boka ett förutsättningslöst möte!